WAT IS GPRS?

GPRS staat voor: General Packet Radio Service. Zowel voor de Internet- als de GSM markt luidt GPRS het begin van een nieuwe fase in. GPRS is de eerste vorm van pakketgeschakelde communicatie. GPRS kan gezien worden als een opstapje naar UMTS. Het wordt ook wel genoemd: "de tweeënhalve generatie". UMTS noemt men de derde generatie (3G).

HOE WERKT GPRS?

GPRS is een techniek om pakketschakelen mogelijk te maken in het GSM-netwerk. Bij pakketschakelen wordt de informatie in stukjes gehakt. Elk pakketje reist afzonderlijk door het netwerk. Pakketjes van verschillende afzenders gaan over dezelfde transmissielijn.
Om als leek een beetje van deze materie te kunnen begrijpen, moet men ook weten wat de tegenhanger van pakketschakelen is: nl. circuitschakelen. Hierbij wordt eerst een verbinding met bepaalde capaciteit opgebouwd, vervolgens staat die verbinding exclusief ter beschikking van de abonnee. Circuitschakelen is voor spraakverkeer de beste oplossing. In het huidige GSM-netwerk wordt dit dan ook gebruikt.

WAT IS ER NODIG VOOR GPRS?
Om duidelijk te maken wat er moet gebeuren door de mobiele operator om GPRS mogelijk te maken, moet men iets afweten van de huidige GSM-infrastructuur.
Zonder al te zeer in technische details te treden, komt het in het kort hier op neer:

Een GSM-netwerk bestaat uit 2 hoofddelen:

Voor GPRS moeten er parallel aan de circuitgeschakelde centrales ook pakketgeschakelde centrales worden geplaatst.
GPRS maakt dus gebruik van hetzelfde radionetwerk als het huidige GSM-netwerk. Er zal wel een softwareaanpassing noodzakelijk zijn in de bestaande GSM-infrastructuur om GPRS te laten werken.

Voor de geïnteresseerde telecomtechneuten wordt een en ander nog verduidelijkt d.m.v. de hiernaast afgebeelde schematische weergave (figuur uit: Telecommagazine feb.2000 blz. 37).

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN GPRS?

  1. De bandbreedte wordt efficiënter benut.
    Wanneer er op een bepaald moment geen verkeer is, staat bij circuitschakelen de lijn nog steeds open, terwijl bij pakketschakelen (GPRS) op dat moment geen beslag wordt gelegd op het netwerk.

  2. De tarieven kunnen anders (lees: voordeliger) worden doorberekend.
    De operator kan het tarief bepalen aan de hand van de hoeveelheid verstuurde of ontvangen bytes. Bij circuitschakelen wordt "per tik" afgerekend, onafhankelijk of men nu wel of niet verkeer verstuurt over de lijn. Bij pakketschakelen worden geen kosten in rekening gebracht, als er geen verkeer over de lijn gaat. Dit is prettig voor een abonnee wanneer deze even een webpagina bekijkt.
    Een voorbeeld:
    U gaat op uw toekomstige GSM toestel naar de online telefoongids. Op uw GSM ziet u twee invoervelden verschijnen. U kunt hier de naam en de woonplaats van de gezochte persoon invullen. Dit kost niets. U betaalt pas wanneer U op de "zoek-nummer-op" button drukt. De gegevens worden in pakketjes verzonden, waardoor u alleen maar hoeft te betalen voor de "grootte" van de pakketjes die u verzendt en ontvangt. Hierdoor zullen de kosten in vergelijking met WAP omlaag gaan. Immers, met WAP betaalt u ook wanneer u de page met invoervelden ziet, c.q. aan het invullen bent!

  3. De abonnee kan altijd online zijn.
    Men hoeft geen uitgebreide inbelprocedures uit te voeren. Wanneer eenmaal contact gelegd is met de server, kan men dus de hele dag actief blijven.
    Momenteel duurt het inbellen over het GSM netwerk wel tientallen seconden en als je het contact even kwijtraakt, omdat je bijvoorbeeld door een tunnel rijdt, dan is de sessie verbroken en moet je opnieuw beginnen. Ondanks de steeds lagere prijzen van GSM-verbindingen  wordt een uurtje surfen toch vrij prijzig!

HOE SNEL IS GPRS?

De datasnelheid over het huidige GSM-netwerk is momenteel 9,6 Kb/s, terwijl de maximale snelheid van GPRS 115 Kb/s zal zijn! Ruim 10 keer zo snel dus! En bijna het dubbele van ISDN. Dat wil echter niet zeggen dat deze snelheid in de praktijk ook mogelijk is. De snelheid wordt nl. mede bepaald door de functionaliteit van de mobiele terminals.
Waarschijnlijk zullen GPRS-terminals voor web-surfing een snelheid van 56Kb/s "downstream" en 14Kb/s "upstream" gaan bieden.Te weinig voor multimediatoepassingen, maar voldoende voor WAP-diensten! Er wordt beweerd: waar WAP 31 seconden over doet, heeft GPRS maar 5 seconden nodig!
Met EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) kan data met een nog hogere snelheid verzonden worden!( snelheid van max. 384Kb/s )EDGE wordt beschouwd als een techniek om het GSM-netwerk tot maximale prestaties te brengen. Men verwacht deze techniek echter op zijn vroegst in 2001.

WAARMEE EN WANNEER KAN IK GEBRUIK MAKEN VAN GPRS?

CONCLUSIE

GPRS is een ingrijpende stap in de evolutie van GSM. Het biedt zowel de GSM operator als de consument meerwaarde. GPRS vergroot de mogelijkheden van GSM: Men is snel altijd en overal bereikbaar en men heeft snel toegang tot informatie die men op dat moment nodig heeft! Het vergt echter wel investeringen voor de operator (o.a. het plaatsen van pakketgeschakelde centrales en de ontwikkeling van nieuwe diensten).
GPRS is ook een belangrijke stap in de evolutie naar UMTS.
Voor de internetmarkt en de GSM-markt betekent GPRS een nieuwe fase!

NUTTIGE LINKS

www.telcommagazine.nl
www.connexie.nl