WAT IS ADSL?

ADSL staat voor: Asymmetric Digital Subscriber Line.

In de afgelopen jaren zijn technieken ontwikkeld die datatransmissie met hoge snelheid over de koperen telefoonlijn mogelijk maken.
Deze technieken, varianten van de Digital Subscriber Line vallen onder de noemer xDSL (ook SDSL en HDSL vallen eronder).

Asymmetric Digital Subscriber Line is hiervan de bekendste.

ADSL is een vaste internetverbinding via uw gewone telefoonlijn (analoog of ISDN).

HOE WERKT ADSL?

ADSL gebruikt dezelfde koperdraad als een analoge telefoon- of ISDN-aansluiting. Deze telefoonaansluiting wordt geschikt gemaakt voor ADSL. De techniek maakt dus gebruik van de bestaande telefonieverbinding. Bij ADSL is de capaciteit a-symmetrisch verdeeld, hetgeen betekent dat de lijn niet symmetrisch is. D.w.z.: De beschikbare bandbreedte naar de gebruiker toe is veel groter dan die van de gebruiker af. Anders gezegd: de data doorvoersnelheid naar de gebruiker toe (=downstream) is 1 tot max. 8 MegaBit per seconde; de snelheid van de gebruiker af (=upstream) is max. 1 MegaBit per seconde. Er kan dus meer informatie tegelijkertijd NAAR u toe dan er van u AF kan. Het idee hierachter is, dat de meeste internetgebruikers meer informatie ontvangen dan versturen.

Een andere bijzonderheid is, dat de telefoonlijn vanaf de abonnee niet de centrale ingaat, maar zich daarvoor afsplitst en rechtstreeks op de zgn. backbone wordt aangesloten. Dit heeft naast de gevolgen voor de snelheid ook gevolgen voor de tariefstructuur: er hoeft niet betaald te worden voor "tikken". Er wordt zowel bij de gebruiker thuis als in de telefooncentrale een speciale modem geplaatst. Door het plaatsen van een "splitter" kan de abonnee de telefoonlijn ook voor telefonie gebruiken. Deze splitter scheidt nl. het dataverkeer van het overige telefoonverkeer.

De kwaliteit van een ADSL verbinding is afhankelijk van de volgende factoren:

WAAROM ADSL?

WAAR KUN JE VAN ADSL GEBRUIK MAKEN?

De beschikbaarheid van ADSL is op dit moment nog niet zo groot, maar zal de komende maanden sterk toenemen.
Dit werd gesteld in september 2000. Helaas is dit niet bewaarheid, nu, in januari 2001 kan er rustig gesteld worden dat de verwachtingen qua uitrol te hoog gespannen waren! De algehele tendens in de tweede helft van 2000 was, dat er aanzienlijke vertragingen zijn opgetreden bij de uitrol van nieuwe breedbandnetwerken. De planning was te optimistisch. De streefaantallen zijn bij lange niet gehaald!

ADSL is in Amsterdam begonnen: als pilotproject onder de naam Snelnet.
Daarna introduceerde KPN in het tweede kwartaal van 2000 MxStream in de grote Nederlandse steden. Het netwerk wordt gebouwd door Alcatel.
Mxstream is gebaseerd op ADSL, het is een platform voor nieuwe, innovatieve diensten. Deze diensten worden aangeboden door verschillende Service Providers in samenwerking met KPN Telecom.
De Internet Service Providers waarmee KPN samenwerkt, hanteren een eigen productnaam voor het bij Mxstream behorende Internetabonnement. Zo noemt Planet Internet het abonnement NetSpeed en XS4ALL "ADSL".
Op de website van MxStream kunt u uw postcode invoeren om te zien wanneer ADSL van KPN in uw regio beschikbaar is: www.mxstream.nl
In januari 2001 in de steden: Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Delft, Den Haag, Diemen, Dordrecht, Haarlem, Leiderdorp, Maassluis, Rotterdam, Utrecht, Voorburg en Zaandam. U ziet, nog geen enkele plaats in het noorden! Volgens de postcodecheck is ADSL in de stad Groningen echter in februari 2001 leverbaar!

MxStream providers zijn:
Planet Internet Xs4all, Sonera, Euronet, WorldOnline, Zonnet, Wanadoo, HCCnet.

De snelheid van MxStream (basic) is downstream 512 Kbit/s en upstream 64 Kbit/s of, wanneer men voor het *extra* pakket kiest, de dubbele snelheid.


Cistron is gestart met een pilotproject in Rotterdam en legt haar eigen glasvezelnetwerk aan. Ze zijn begonnen met de aanleg van een netwerk in de Randstad. Daarna zal het netwerk zo snel mogelijk naar andere delen van Nederland uitgebreid worden. Cistron is 5 jaar geleden gestart als ISP (Internet Service Provider) en is een van de laatste onafhankelijke ISP's die zich niet heeft laten overnemen. In 1998 heeft het bedrijf de activiteiten verbreed naar telecommunicatiediensten. Ondanks de uitspraak van de OPTA dat Cistron toegang moet krijgen tot de nummercentrales in het aansluitnet van KPN, blijkt dit in de praktijk niet direct te lukken. Zo was de toegang tot de nummercentrale in Delft aanleiding tot een geschil met KPN. Dit geschil is middels een voorlopig besluit van de OPTA door Cistron gewonnen. Ook Cistron's planningen konden niet gehaald worden. Ze hadden gepland eind vorig jaar 78 nummercentrales gereed te hebben! Het aantal abonnees is bij lange na niet gehaald. Toch zijn er veel aanvragen. Ook bestaat er veel belangstelling bij de grotere internet providers - ook kabelaanbieder (!) - om ADSL als dienst af te nemen bij Cistron. De provider Demon Internet heeft onlangs een contract afgesloten. 

De steden Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Leiden, Utrecht en Alphen aan den Rijn worden eerst van een netwerk voorzien. De tweede fase van de aanleg richt zich op Brabant en Gelderland. Ook bij Cistron kunnen sinds kort ADSL en ISDN-diensten afgenomen worden. Tevens loopt het bedrijf voorop met proeven met VOIP (Voice-over-IP).

De snelheid van hun ADSL-diensten ligt hoger dan bij de concurrerende aanbieders, zo wordt door hun beweert. De max. snelheden bedragen 1 Mbit/s upstream en 8 Mbit/s downstream. 512 Kbit/s wordt gegarandeerd voor toegangssnelheden tot het internet en 2 Mbit/s voor verkeer op het netwerk van Cistron. Cistron denkt hiermee een sterke propositie in handen te hebben t.o.v. KPN dat met Mxstream in hun ogen een "uitgekleed" product biedt. Het ADSL-pakket kan uitgebreid worden met telefonie dat naar hun zeggen 20% goedkoper zal worden aangeboden dan KPN. De ADSL-oplossing van Cistron bestaat uit een ADSL-modem met een analoge poort. Nadat u door Cistron bent aangesloten, heeft u voor uw vaste aansluiting ook de band met KPN Telecom verbroken. Met behulp van ADSL modems verandert een gewone analoge koperverbinding in een breedbandverbinding.
Op de website van Cistron kunt u uw postcode invoeren om te zien wanneer aanmelden in uw regio mogelijk is: www.cistron-telecom.nl


Ook Versatel (Versapoint) biedt ADSL diensten aan.
Versatel is een telecombedrijf dat in 1995 is opgericht. Er wordt al enige tijd aan een eigen glasvezelnetwerk gebouwd. Versatel wil in totaal een netwerkring van 2200 km. aanleggen in de Benelux om zo de bedrijvenparken van meer dan 30 steden en een deel van Duitsland met elkaar te verbinden. Later zullen particulieren er gebruik van kunnen maken. Versapoint bouwt volgens de informatie op hun website aan het eerste Pan-Europese DSL-netwerk. Wanneer de eerste fase voltooid is, naar hun zeggen begin deze zomer, zullen de diensten toegankelijk zijn voor huishoudens en bedrijven in Nederland en Duitsland. Doel: de grootste leverancier van DSL-diensten in Europa worden. Versapoint werd in maart 2000 opgericht: een strategische samenwerking tussen Versatel Telecom met NorthPoint Communications uit San Francisco. Eind december 2000 heeft Versatel partner NorthPoint uitgekocht en is daarmee volledig eigenaar geworden.

VersaPoint providers zijn:
e.Trade, XO Communications, Euronet Internet, Sonera, Versatel Telecom en Easynet.

VersaPoint is thans beschikbaar in Amsterdam, Amstelveen, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Diemen, Haarlem, Rotterdam, Schiedam, Utrecht en Zaandam. 

Op de website van Versapoint kunt u uw postcode invoeren om te kijken wanneer aanmelden mogelijk is in uw regio: www.versapoint.nl

De snelheid van VersaPoint variëert van 256 Kbit/s tot 2 Mbit/s.


Sinds 12 juli 2000 is er een nieuwkomer: BaByXL BroadBandDSL.
Dit bedrijf, dat is opgezet door ex-KPN chefs en gefinancierd wordt door buitenlandse investeerders, noemt zichzelf de enige onafhankelijke aanbieder die zowel de technische expertise als de financiële middelen heeft om een landelijk dekkend ADSL-netwerk uit te rollen via alle 1300 wijkcentrales van KPN. Men verwacht in 2003 een nagenoeg landelijk dekkend ADSL netwerk te hebben.
BaByXL verklaart zijn onafhankelijkheid als volgt:
"Ten behoeve van haar eigen ADSL-netwerk is KPN van plan om in de loop van de komende jaren vele wijkcentrales geschikt te maken voor ADSL. Echter, KPN zal ADSL in de eerste plaats aanbieden in combinatie met een abonnement bij een van de aan haar gelieerde Internetproviders (Xs4all, Planet Internet en Het Net). BaByXL is echter van mening dat eindgebruikers het recht hebben op vrije keuze. Om die reden heeft het bedrijf gekozen voor een volledig onafhankelijke positie en een uniek bedrijfsmodel. De gevolgen van deze strategie zijn verstrekkend."
Op 14 juli 2000 heeft het bedrijf een contract getekend met Cisco voor de levering van breedbandapparatuur. Zie ook: www.babyxl.nl
Eind augustus 2000 heeft BaByXL een overeenkomst gesloten met InterXion. Door die overeenkomst kunnen telecommaatschappijen, internetproviders en contentleveranciers via InterXion direct aan het breedbandnetwerk van BaByXL gekoppeld worden. Eveneens eind augustus 2000 ging het bedrijf samen met Energis klanten van provider Demon Internet aansluiten op haar breedbandnetwerken.
Op 14 december 2000 werd in een persbericht gemeld: Demon Internet Nederland heeft haar eerste ADSL verbinding met succes aangesloten op het breedbandnetwerk van BaByXL. Beschikbaarheid op dit moment in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Zwolle. Zie verder www.babyxl.nl
Energis kan zijn klanten toegangsdiensten bieden met snelheden oplopend tot 8 Mbit/s.


Een nieuwkomer is Novaxess: een provider die zich op het midden- en kleinbedrijf richt wat betreft DSL-diensten.

ECI Telecom BV, een internationaal technisch bedrijf, levert aan providers systemen voor ADSL.

Tenslotte biedt COLT Telecom Nederland, een bedrijf met een eigen glasvezelnetwerk in en om Amsterdam en Rotterdam sinds 3 oktober 2000 ADSL aan voor zakelijk gebruikers.

Op dit moment zijn de volgende ADSL internet Service Providers beschikbaar:
Euronet Internet, Planet Internet, Sonera, World Online, Xs4all, Zonnet, 24hours, @Home, Versatel Telecom, Cistron Internet, XO Communications, Eager Telecom (met A1), HCCnet, Wanadoo en Demon Internet.

WAT KOSTEN DE NIEUWE ADSL DIENSTEN?

Het maandabonnement bij de telecomaanbieders KPN, VersaPoint en Cistron varieert van ongeveer fl 99,- tot fl 150,-
Bij de ADSL providers -voor zover de tarieven reeds bekend gemaakt zijn- varieert de abonnementsprijs van fl 99,- tot fl 175,- (=dubbele snelheid).

Behalve de abonnementskosten moet u eenmalige aansluitkosten betalen. Voor een all-in installatie moet ongeveer fl 650,- worden betaald. Voor het doe-het-zelf pakket bent u de helft kwijt. Naast de all-in installatie is ook nog een ethernetkaart nodig.

Binnenkort vindt u op www.internetten.nl een volledige vergelijking van pakketten, prijzen en beschikbaarheid.

WAT HEB IK NODIG VOOR ADSL?

* Bij KPN worden de volgende eisen gesteld aan het telefoonabonnement:

WORDT ISDN VERVANGEN DOOR ADSL?

KPN verwachtte eind 2000 omstreeks 100.000 gebruikers op ADSL te hebben aangesloten. Helaas is deze verwachting niet uitgekomen! Eind 2000 zijn er slechts 9.000 gerealiseerd! KPN stelt dat er in het eerste kwartaal van 2001 60.000 aansluitingen moeten zijn gerealiseerd. Eind van dit jaar wil men ongeveer 70% van de Nederlandse huishoudens MxStream kunnen aanbieden. De ADSL-diensten zullen de bestaande ISDN-diensten voorlopig niet gaan vervangen ISDN blijft behouden aan andere functionaliteiten. Vanaf het najaar van 2000 levert KPN ook ADSL in combinatie met ISDN aan. MxStream en ISDN zijn -volgens KPN- technieken die elkaar uitstekend aanvullen (zie MxStream.nl). MxStream is nu ook inderdaad leverbaar in combinatie met ISDN2. MxStream is niet mogelijk in combinatie met ISDN30.

VORMT ADSL EEN TUSSENFASE?

KPN heeft een nieuw dubbel glasvezelnetwerk (Lambda-netwerk) gebouwd met een lengte van 3400 km dat driekwart van Nederland omvat. Dit heeft KPN gedaan om al het dataverkeer dat met ADSL-diensten wordt gegenereerd goed te kunnen afhandelen.
Het zijn gescheiden netwerken, waardoor telefonie- fax- en mobielverkeer apart van het internet kan worden verwerkt.
KPN heeft onlangs aangekondigd ook het aansluitnet volledig te verglazen. Hieruit blijkt dat ADSL slechts een tussenfase vormt in de breedbandige infrastructuur tot aan het woonhuis.
De komende jaren zullen daarom ook andere xDSL-diensten die nog meer geschikt zijn voor breedbandige interactieve videodiensten (o.a. HDSL en VDSL) in beeld komen.

KABEL OF ADSL?

De toenemende concurrentie van kabelbedrijven op het gebied van internet wordt wel als belangrijkste aanleiding genoemd voor versnelde invoering van ADSL. Nederland behoort op het gebied van ADSL zeker niet tot de koplopers; kabel vervult echter al wel een belangrijke rol in de Nederlandse breedbandmarkt. Nederland behoort tot de meest dichtbekabelde landen in de wereld. De hoofdnetten van de kabelbedrijven zijn grotendeels verglaasd en retourgeschikt gemaakt.
De kabel en ADSL beconcurreren elkaar dus op het gebied van internetdiensten. Beide bieden breedbanddiensten en hebben een aansluiting tot in de huiskamer.
Volgens analist Kimberley Funasaki (van IDG, een uitgeverij- en onderzoeksinstelling) beconcurreren ze elkaar echter niet: ADSL is meer voor kleine bedrijven en kabel geschikter voor thuisgebruikers. Volgens Funasaki is ADSL effectief in een (klein) kantoor omdat de bandbreedte niet gedeeld hoeft te worden met andere gebruikers. Bij kabel is dat wel het geval, waardoor de snelheid soms erg terug kan vallen. Uiteraard noemen telecom dienstenleveranciers hun voordelen boven kabelinternet.
(Zie bijvoorbeeld: www.planet.nl/net.speed, waar een kabelaansluiting vergeleken wordt met een "gedeelde oprit".)
Het verrassende in deze problematiek is echter dat ook dochters en partners van de kabelexploitanten internet gaan aanbieden via ADSL: nl. Chello van UPC, Casema van France Telecom en @home van Essent Kabelcom!

Gelet op de vele storingen op internet zowel via de kabel als via ADSL, welke de aanbieders "aanloopperikelen" noemen, zal nog moeten blijken welke technologie het zal winnen! De tijd zal het leren!

In vergelijking met een zestal andere Europese landen loopt Nederland voorop met breedbandinternet via de kabel (zie Breedbandmonitor 2 van Vecai). Op enkele columns van Planet Multimedia kwamen onlangs tal van reacties op de slechte verbindingen van zowel kabel als ADSL…. Op o.a. www.planet.nl, www.webwereld.nl, www.volkskrant.nl, www.haagschecourant.nl, verschenen in december 2000 diverse artikelen over de perikelen rondom kabel en ADSL.

NUTTIGE LINKS:

Surfsnel.nl - Voor het bestellen van MxStream
www.planet.nl/multimedia
adsl.startkabel.nl
www.adsl-online.net
www.xs4all.nl/adsl_vergelijking.html 
www.webwereld.nl
www.internetten.nl
provider.pagina.nl
breedband-internet.pagina.nl
internet.pagina.nl
kabel-internet.pagina.nl
telecom.pagina.nl
www.AllesoverADSL.nl
www.ADSL-Infocenter.com
"Breedbandmonitor" (boek), een uitgave van VECAI