ISDN & internet

De ISDN lijn wordt veelal ook gebruikt om uw computer toegang te geven tot het Internet. De snelheid van een ISDN Internet verbinding is gemiddeld twee maal zo snel als via een analoog modem. Hiermee komt het Internet dus pas echt tot leven.

Om een verbinding met Internet te kunnen maken heeft u een ISDN adapter nodig. Dit kan een kaart zijn voor in de computer of een adapter die u extern kunt aansluiten. Een voordeel van een externe adapter is, dat u de computer niet hoeft te openen voor installatie. Het type ISDN adapter dat u kunt gebruiken is afhankelijk van het soort computer. Bijna alle ISDN adapters zijn geschikt voor Windows 95, 98 of NT. Er bestaan ook versies voor de Mac, Linux of OS/2. Bij PC’s kunt u ook nog kiezen voor een interne PCI of een ISA kaart. In alle moderne Pentium PC’s zijn beide sloten aanwezig.

De keuze van de ISDN adapter is niet bepalend voor de Internet snelheid. De adapters maken gebruik van één ISDN kanaal en bieden hiermee een snelheid van 64 Kbps. Ook kunt u beide ISDN kanalen bundelen tot een snelheid van 128 Kbps, maar dan zijn beide kanalen in gebruik en kan niemand u meer bellen. Uw Internet provider moet echter in dat geval ook deze optie bieden.

Er bestaat echter wel een verschil tussen actieve en passieve ISDN adapters. De passieve adapters laten al het werkt door de computer doen en geven alleen de data door aan de ISDN lijn. De actieve ISDN adapters hebben een eigen processor en belasten daarmee dus niet de computer. Als u een moderne snelle computer heeft, dan is een passieve ISDN adapter een prima oplossing. Als u echter een wat oudere computer heeft of u werkt met veel programma’s tegelijk dan is een actieve adapter aan te raden.

Naast toegang tot Internet biedt een ISDN adapter u veelal nog meer. Zo kunt u met de meeste ISDN adapters ook faxen verzenden en ontvangen, een digitaal antwoordapparaat gebruiken, files versturen tussen computers, telewerken en telefoneren. Bij de meeste ISDN adapters wordt de Nederlandse RVS COM Lite software meegeleverd.

De computer reageert veelal direct op eventuele storingen van de ISDN lijn. Het is daarom aan te raden de computer via een goede bekabeling aan te sluiten op de ISDN lijn. Ook kunt u de computer het beste aansluiten op een geaard stopcontact, om problemen met statische elektriciteit te voorkomen. ISDN is hier zeer gevoelig voor.

Een ISDN adapter is niet een modem en kan alleen maar gebruikt worden voor digitale communicatie. De interne ISDN adapters zijn echter ook geschikt om een analoog modem te emuleren. Dit biedt geen grote snelheid, maar is net genoeg voor bijvoorbeeld telebankieren. Dit werkt echter alleen als het bank programma, ook een Windows programma is. Als dit niet het geval is, kunt u probleemloos uw “oude” analoge modem blijven gebruiken naast de ISDN adapter.