Wat is ISDN?

ISDN is eenvoudigweg een nieuw soort telefoonlijn, die uw huidige telefoonlijn kan vervangen. ISDN is een digitale telefoonlijn waarmee u meer kunt doen, dan met een huidige analoge lijn. ISDN staat voor Integrated Services Digital Network

Een ISDN lijn moet voor u worden aangevraagd en wordt geleverd door KPN Telecom. Zij hangen bij u thuis een kastje aan de muur (de NT1) waar de “ISDN lijn uit komt”. U kunt deze ISDN lijn aanvragen als vervanging van uw huidige analoge lijn. Maar u kunt natuurlijk ook een ISDN lijn aanvragen zonder uw analoge lijn ervoor in te ruilen.

Een ISDN lijn heeft standaard 2 communicatiekanalen. Vandaar dat het ook wel ISDN2 wordt genoemd. Dat wil zeggen dat u er twee dingen tegelijk op kunt doen. Zo kunnen bijvoorbeeld twee personen tegelijk een telefoongesprek voeren via dezelfde ISDN lijn. Ook kunt u tegelijk faxen en bellen of internetten en bellen. Als er twee mensen de ISDN lijn gebruiken, dan pas is de lijn bezet. Naast deze 2 communicatiekanalen, heeft ISDN een zogenaamd D-kanaal. Het D-kanaal is vooral bedoeld voor het 'regelen' van het verkeer op de 2 communiatiekanalen. Het kijkt als het ware of er voor een binnenkomend telefoontje of faxbericht een toestel/fax vrij is. Het D-kanaal wordt ook veel gebruikt voor toepassingen als: pinbetalingen en beveiliging.

Op een ISDN lijn kunt u meerdere telefoonnummers krijgen. Standaard krijgt u vier nummers bij de lijn geleverd. Als u uw “oude” analoge lijn heeft ingeleverd voor een ISDN lijn, dan krijgt u in iedere geval weer dit “oude” telefoonnummer terug op de ISDN lijn (dat wordt dan het hoofdnummer). U kunt deze telefoonnummers toewijzen aan bepaalde apparatuur die is aangesloten op de ISDN lijn. Voorbeeld: Meestal zult u het eerste telefoonnummer (het hoofdnummer) wel toewijzen aan de telefoontoestellen. Als u ook een fax heeft, dan zou u echter daar bijv. een tweede nummer voor kunnen gebruiken. Zo ook kunt u een derde telefoonnummer gebruiken als eigen (privé) nummer van één van uw huisgenoten. Maar u kunt ook van het derde nummer uw zakelijke telefoonnummer maken. Een bijkomend voordeel is nog dat per telefoonnummer de kosten op de nota gespecificeerd worden. Per ISDN2 aansluiting kunt u maximaal 8 nummers aanvragen, waarvan 4 bij het ISDN pakket inbegrepen zijn. Voor elk volgende nummer betaald u een gering bedrag van ƒ 1,12 per maand.

Hoewel u dus meerdere telefoonnummers op de ISDN lijn kunt gebruiken, blijft het feit dat u maar twee dingen tegelijk kunt doen op de ISDN lijn. U kunt dus twee maal gebeld worden op uw eerste telefoonnummer, maar op dat moment bent u dan niet meer bereikbaar. Op dat moment kan dus ook niemand meer u een fax sturen, ook al heeft de fax een ander telefoonnummer gekregen.

Een ISDN lijn is een digitale telefoonlijn. U kunt daarom niet zomaar uw huidige “analoge” telefoons aansluiten op de ISDN lijn. U kunt deze apparatuur echter zonder problemen blijven gebruiken door gebruik te maken van een kleine ISDN centrale. Deze centrales hebben vaak 4, 6 of 8 poorten waarop u uw analoge apparatuur kunt aansluiten. Deze ISDN centrales bieden ook nog meer functies, zoals de mogelijkheid om intern te telefoneren, gesprekken in de wacht te plaatsen en door te verbinden, etc. Er bestaan ook hele kleine centrales met maar 2 of 3 poorten. Deze bieden veelal minder functies en worden A/B adapter genoemd. In bijna alle start pakketten waarmee u kunt overstappen op ISDN zit een centrale of ander apparaat om de “oude” analoge apparatuur te kunnen blijven gebruiken.

Natuurlijk kunt u ook nieuwe digitale apparatuur aanschaffen, die u rechtstreeks kunt aansluiten op de ISDN lijn. Een voorbeeld hiervan is de ISDN telefoon. Met deze apparatuur maakt u optimaal gebruik van de ISDN lijn en beschikt u over alle digitale ISDN functies.

De belangrijkste kenmerken van ISDN zijn snelheid en een betere bereikbaarheid. Uiteraard kunt u gewoon blijven bellen en faxen naar mensen van het 'normale' telefoonnet en andersom.